Continuăm inovarea! Măsurarea temperaturii cu precizie de 1°C
Începând cu anul 2017, cele cinci modele de centrale pe lemne cu ardere tip lumânare sunt adaptate la legislația antipoluare din Europa.
Fiecare cazan, indiferent de putere, poate funcționa atât în configurație clasică, temperatura agentului termic fiind menținută de un regulator de temperatură termomecanic Honeywell FR 124, cât și echipat cu regulatorul electronic TECH ST-88zPID.
(CANDLE 18 KW | CANDLE 20 KW | CANDLE 30 KW | CANDLE 35 KW | CANDLE 50 KW)
Reversibilitatea dintre cele două echipamente se poate realiza oricând.
Noile regulatoare sunt livrate într-o cutie care conține: controlerul ST-88zPID, ventilatorul cu turație permanent variabilă, carcasa controler/panou de conexiuni, conductă de aducțiune aer.
Reglarea dinamică a temperaturii agentului termic
Noile regulatoare măsoară temperatura în cazan cu o precizie de 1°C, în intervalul de temperaturi 45-80°C. Modifică continuu viteza ventilatorului de aer fabricație și comandă funcționarea pompei de circulație și a pompei boilerului de apă caldă menajeră (ACM).
Deciziile sunt luate pe baza informațiilor furnizate de senzorii de temperatură: pentru agentul termic la ieșirea din cazan, pentru gazele de ardere, pentru apa din boiler. Siguranța în funcționare este asigurată de senzorul de supratemperatură, care și el este supravegheat!
Pentru confortul utilizatorului, are patru moduri de prioritate în funcționare: de încălzire, de apă menajeră, cele două pompe în paralel, mod de vară.
Regulatorul este controlat de un software zPID adaptat la funcționarea cazanelor CANDLE. Funcțiile sale sunt accesibile prin intermediul unui buton cu selecție continuă și confirmare prin apăsare.
Controlerul menține în permanență tmperatura aleasă în cazan, fără corecții sau intervenții din afară. Pentru cei interesați, controlerul simplifică folosirea cazanului la prepararea ACM pe timp de vară.
Trebuie să precizăm un lucru important. La cazanele noastre controlerul termomecanic este echipament standard și se poate înlocui cu controlerul electronic foarte simplu și rapid. Unii deținători de cazane CANDLE sunt tentați să monteze controler electronic pentru a arde lemn tăiat cu câteva luni înaintea începerii sezonului de încălzire.
Știind că umiditatea acestui lemn va fi peste 40% la data începerii încălzirii casei, vom avea două efecte foarte importante:
- dublarea cantității de lemn consumat într-o iarnă, față de cazul folosirii lemnului de doi ani care are umiditate de 20%
- generarea unei cantități foarte mari de gudron, rezultat în urma arderii forțate, al cărui efect deosebit de coroziv se va materializa în străpungerea prematură a schimbătorului de căldură.
În România nu există obligativitatea vânzării lemnului cu umiditate controlată pentru ardere, consecințele fiind suportate de consumatori!
Reproiectarea ușilor de alimentare cu combustibil
Altă noutate, prezentă la începutul sezonului de încălzire 2016 este constituită din reproiectarea ușilor de alimentare cu combustibil și respectiv golire cenușă.
Așa cum am fost obișnuiți, ușile sunt realizate din tablă de oțel.
Acum avem un cârlig de protecție la deschidere accidentală, mecanism de închidere cu rolă, posibilitate de deschidere dreapta/stânga, dimensiuni majorate 24 / 29 cm, respectiv o diagonală de 37 cm.
Pot fi reglate față-spate grație butonierelor atât pe partea zăvorului cât și pe partea balamalei, pentru asigurarea unei închideri perfect etanșă.
Dintotdeauna ușile au avut o construcție retrasă față de corpul cazanului și au fost prevăzute cu ecran termic amplasat la cota interioară a schimbătorului de căldură, poziționare care asigură durată de funcționare apreciabilă a garniturii ușilor, pierderi minime de căldură prin radiație și lipsa afumării cazanului deasupra ușilor.
Mecanismul de închidere este robust și sigur. Ca și la modelele anterioare, gura de umplere și respectiv de golire sunt sudate pe corpul cazanului.
S-a menținut această soluție deoarece folosirea ramelor cu uși din fontă ar fi implicat prinderea cu șuruburi pe corpul cazanului din oțel și etanșare suplimentară, deci surse de posibile avarii prin deformarea în timp a ușii de fontă sau deteriorarea garniturii dintre rama ușii și corpul cazanului.
Așa cum ne-a obișnuit echipa de proiectare, finisajele cazanului sunt în continuare atent realizate. Ornamentele suprapuse conferă o estetică deosebită, caracteristică mărcii. Aspectul general și funcționalitatea rămânând la cote înalte.
În acest sens, nu uităm să menționăm completarea inelului de ridicare a cablului telescopului cu un mâner ergonomic adițional, care simplifică extrem fixarea pe cârligul de susținere corespunzător.