Ce sunt peleții și de ce să îi folosim pentru încălzirea casei?
Ce sunt peleții?
Peletele este un biocombustibil regenerabil, produs prin prelucrarea tehnologica a aschiilor sau a rumegusului ramas dupa prelucrarea lemnului si a carui umiditate este initial redusa la un anumit procent, prin uscarea si presarea cu prese speciale.
Lemnul uscat si sfarmat, trece printr-o presa care il impinge intr-o matrice. Sub influenta temperaturii si a presiunii se elibereaza o lignina, un liant natural, care leaga si formeaza peletele.
In timpul procesului de fabricare nu se adauga agenti de legare, substante chimice sau aditivi, deoarece lignina leaga in mod natural peletele. Cea mai buna materie prima pentru fabricarea peletilor ramane fagul.
Cantitatea de umezeala din peleti este de 8%, ceea ce permite o eficienta ridicata in timpul procesului de ardere. Controlul umiditatii, adica atingerea nivelului de umiditate din materia prima utilizata pentru a face peletii, este un element foarte important pentru a obtine o peleta de calitate. Lemnul de foc, lemnul din deseuri forestiere, rumegusul, aschiile, precum si alte resturi obtinute din prelucrarea lemnului, pot fi folosite ca materie prima pentru fabricarea peletilor.
Incalzirea cu peleti: convenabila, accesibila si durabila
Citeste si: Reduci costurile cu încălzirea casei până la 30% cu robineți termostatați
Alegerea sistemului de incalzire centrala este o problema in majoritatea gospodariilor, compararea solutiilor si eficienta produselor sunt extrem de importante pentru a lua decizia corecta. Totusi, alegerea finala este deloc dificila, pentru ca implica doar putina cunoastere, informatie si analiza.
Prin urmare, atunci cand se cauta solutii pentru incalzire ieftina si eficienta nu poate lipsi din calcul incalzirea cu peleti – incalzire preferata in ultimii ani din diverse motive – plus sistemul de ardere al biomasei, de preferat, sistemul de incalzire CANDLE.
Din cauza unor considerente de sanatate si de control al calitatii aerului, peletii din lemn sunt de preferat in locul carbunelui pentru producerea de energie termica. Produse fara aditivi, arderea peletilor din lemn este neutra, nu generezeaza cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Materialul provine din rumegus, deseuri de materie lemnoasa reciclate sau aschii ramase dupa prelucrarea lemnului, care sunt apoi deshidratate si comprimate in granule mici pana la dublul densitatii energetice a lemnului verde.
Compozitia este alcatuita din surse biologice 100% presate prin niste gauri mici intr-o masina sferica care leaga granulele impreuna. Au un randament de ardere mult mai mare, deoarece procesul de legare reduce umiditatea la mai putin de 10%.
Sunt o alternativa stabila, regenerabila, de incalzire a locuintelor utilizata in prezent pe scara larga in intreaga lume.
Sunt peletii mai eficienti in comparatie cu lemnul?
Spre deosebire de lemnul de foc, peletii sunt densi si foarte uscati astfel incat combustia se face eficient si uniform. Mai mult decat atat, avand in vedere marimea standard, se pot administra in cazane foarte usor, te poti relaxa linistit stiind ca alimentarea se face dupa 24 – 36 ore de functionare.
Combustibil solid obtinut din bioamasa prin compactarea reziduurilor de lemn la presiune mare, peletele de lemn este ideal pentru folosirea in sistemele de ardere automatizate.
Pentru a maximiza potentialul energetic rezultat din arderea lor cazane pe peleti de inalta eficienta au fost dezvoltate in ultimii ani. Actualmente, baza metalica etansa a cazanului CANLDE dar si eliminarea gratarului, ofera posibilitatea folosirii peletilor sau a brichetelor de orice forma si dimensiune.
Arderea peletilor si a brichetelor sau combinatia lor este chiar benefica pentru confortul tau, ducand la dublarea timpului de ardere fată de varianta cu lemn.
Explicatia? Folosirea peletilor asigura o umplere de peste 95% a camerei de ardere fata de 70% in cazul lemnului, densitatea de masa lemnoasa – de energie este mai mare, iar umiditatea sub 10%.
Datorita densitatii duble in comparatie cu lemnul natural si continutului mic de umiditate, foarte putin din energia produsa este necesara pentru evaporarea apei. Acest lucru permite peletelui de biomasa sa fie ars la temperaturi ridicate, cu eficienta crescuta.
Elibereaza prin ardere o cantitate de CO2 egala cu cantitatea asimilata de copaci, in urma procesului de fotosinteza si sunt recunoscuti ca fiind una dintre cele mai ecologice surse de combustibil.
Standardizarea productiei de peleti
Pentru a asigura calitatea in cadrul pietei de pelete din lemn, exista un standard european, care trebuie sa fie indeplinit, si anume – certificarea EnPlus. EnPlus certifica calitatea la producator, dar de asemenea verifica comercializarea si logistica, astfel asigura o contiunua verificare a calitatii de la producator la consumatorul final.
Specificatii tehnice
- cantitatea de cenusa – ≤0.7% (la 550 grade Celsius);
- putere calorica – 5.0 kWh/kg (18.0 MJ/kg);
- diametru – 6 mm (+/-1);
- continut de apă- ≤10%;
- densitate – ≥1.12 kg/dm3;
- umiditate – ≤10%;
- lungime – pana la 45 mm;
5 motive pentru a folosi incalzirea cu peleti
1. Cel mai important este pretul, sau, mai precis diferenta dintre investitia initiala si costurile anuale pentru incalzirea locuintelor si alimentare cu apa calda.
Incalzirea cu gaze naturale, electricitate necesita investitii initiale mai mici, dar impreuna cu costurile anuale de incalzire si de intretinere devine mai scumpa decat incalzirea cu peleti. Eficienta in arderea peletilor este extrem de mare, astfel permite o recuperare rapida a investitiei.
2. Prietenosi cu mediul inconjurator. Spre deosebire de electricitate, gaze naturale si alte solutii pentru incalzire, peletii sunt ecologici si constituie o sursa de energie regenerabila. Granulele presate au un nivel scazut de umiditate ceea ce le face extrem de eficiente in timpul arderii.
3. Confortul reprezinta un motiv major in alegerea incalzirii cu peleti. Spre deosebire de incalzirea traditionala cu lemne, peletii nu necesita sa fie taiati, divizati, activitati care cer timp si efort fizic. In plus, folosesc mult mai putin spatiu decat carbunele si lemnul.
4. Curatarea usoara. Datorita modului de ardere al peletilor in centrala pe lemne CANDLE, schimbatorul de caldura peramane curat, implicarea posesorului de cazan este redusa la minim, iar simpla eliminare a cenusii se face de maxim doua ori pe luna.
5. Tehnologie testata si stabila. Desi abia de curand au inceput sa se bucure de popularitate, peletii sunt folositi in Europa de aproximativ 25 de ani ceea ce face din acest produs unul de incredere. Avand in vedere ca sursa peletilor este larg disponibila, sunt mult mai putin expusi la volatilitatea pretului.
Concluzii
Sistemele noastre de incalzire combina tehnologia avansata cu cel mai inalt grad de fiabilitate, manevrabilitate, confort ridicat si design deosebit. Aceste dispozitive asigura o eficienta optima a arderii cu emisii minime de carbon.
In final, decizia iti apartine, dar noi speram sa fi facut acest proces mult mai usor pentru tine!