Cum alimentez pompa de circulație prin termostat?


Cum alimentez pompa de circulație prin termostat în cinci pași

O metodă simplă în cinci pași pentru a comanda pompa de circulație este prezentată în cele ce urmează.

1. Tăiem o bucată de cablu electric cu secțiunea conductorului de 0,75 mm2 la lungimea necesară.

2. La cele două capete ale cablului conectăm cele două ștechere: al pompei de circulație și respectiv ștecherul rețelei electrice de 230 V (fig. 1 și 2).

Fig. 1
cablu alimentare pompa de circulatie

Fig. 2
stecher pompa de circulatie

3. Se măsoară distanța dintre pompă și termostatul de imersie, asigurând bucla de rezervă la pompă, după care se desizolează cablul pe o lungime corespunzătoare introducerii în termostat (aprox. 12 cm).

Cele trei fire în buclă se introduc prin presetupa termostatului. Se secționează unul din firele roșu sau negru, la alegerea dumneavoastră, celelalte două rămânând în buclă (fig. 3).

Am folosit firul albastru deschis pentru împământare. Alte cabluri pot avea firele de fază/nul de culoare maro și albastru iar împământarea bicoloră – galben/verde.

Fig. 3
alimentare pompa de circulatie

4. Se conectează cele două capete ale firului secționat la bornele notate cu P și 2 (specific pentru termostatul WATTS model TRE TU din fotografiile explicative; pentru termostate de mărci diferite, notațiile bornelor pot fi altele).

Cele două borne sunt corespunzătoare contactului „normal deschis”, P fiind „comunul” comutatorului.

Fig. 4
termostat pompa de circulatie

5. Se închide cutia termostatului și se reglează temperatura de pornire a pompei la 55-57°C.

Fig. 5
termostat

Fig. 6
termostat

Observații

Pentru pompele moderne de clasă energetică A, care consumă maxim 22 sau 45 W la pornirea cazanului și 5-10 W în regim stabilizat, folosiți cabluri cu secțiune mică din motiv de costuri. Pentru 230 V și 45 W, pompa consumă maxim 0,2 A. Printr-un conductor cu secțiunea de 0,75 mm2 se pot vehicula 4,5 A. În același timp, căderea de tensiune pe cei 5 m de cablu este nesemnificativă.

De ce am ales temperatura de 55-57°C pentru comanda pornirii pompei?

Din motive de sincronizare cu termovana ESBE VTC 511, care începe să se deschidă la 60°C, este complet deschisă la 70°C dar se închide la 50°C, odată cu terminarea combustibilului. Sub această temperatură pompa circulă inutil agentul termic prin cazan.

Histerezisul de 5-7°C al termostatului ne convine de minune, pompa pornind la o temperatură suficient de mare pentru evitarea formării condensatului în cazan și oprindu-se la temperatura de închidere a termovanei!

Citește și: sistemul de încălzire CANDLE