Reduci costurile cu incalzirea casei pana la 30% cu robineti termostatati


Robineti termostatati

Reiteram importanta folosirii robinetilor termostatati in sistemele de incalzire centrala, pentru orice sursa de energie termica folosita.

Datorita senzorului cu lichid, din interiorul capului termostatic, se poate mentine constanta temperatura unei camere la o valoare setata dorita de ocupant. Indiferent de temperatura exterioara, automatizarile sofisticate, scumpe, si de multe ori mai putin eficiente, devin astfel, inutile.

Reproducem mai jos specificatiile tehnice, de montaj si exploatare pentru un robinet termostatat de radiator.

Amplasarea robinetului

Robinetul de radiator cu cap termostatic trebuie instalat pe intrarea radiatorului. Trebuie pozitionat astfel incat, capul termostatic, (senzorul de temperatura integrat) sa ramana in pozitie orizontala si sa poata detecta temperatura ambianta.

Capul termostatic nu trebuie plasat in spatele unor draperii sau altor obstacole similare si nu trebuie expus radiatiei solare directe sau altor surse de caldura.

Cum montam robinetul de radiator cu cap termostatic

Inaintea instalarii robinetului, asigurati-va ca sistemul de incalzire este inchis si lipsit de impuritati, in concordanta cu normele de buna practica in instalatiile sanitare.

Utilizati capul de plastic cu care este prevazut robinetul, pentru a-l proteja in timpul instalarii.

  1. Potriviti capacul de plastic si insurubati sufucient pentru a inchide robinetul. Nu strangeti prea puternic.
  2. Conectati robinetul la radiator si teava, umpleti sistemul, curatati radiatorul si verificati daca nu exista scurgeri.
  3. Indepartati capacul de inchidere a-l robinetului si pastrati-l intr-un loc sigur pana la urmatoarea utilizare.
  4. Pozitionati capul termostatic pe complet deschis (pozitia 5) si asamblati-l pe corpul robinetului, asigurandu-va ca linia indicatoare este vizibila. Strangeti manual rozeta de manevrare randalinata. Nu utilizati alte dispozitive de strangere si nu supra-strangeti.

Scala de reglare – Foto 1

Capul termostatic este prevazut cu marcaje de calibrare, care corespund urmatoarelor temperaturi anbientale.
scala de reglare

Setarea temperaturii – Foto 2

Robineti termostatati
Selectati temperatura dorita a camerei din tabeleul de mai sus si rotiti capul pentru a alinia simbolul sageata fixat pe capul termostatic in dreptul cifrei dorite.

Pentru a modifica tempratura camerei, reajustati setarea.

Blocarea temperaturii – Foto 3

Pentru a preveni dereglarea, capul termostatic poate fi blocat la o anumita temperatura. Rotiti capul pana la pozitia dorita si impingeti inelul de fixare catre acesta.

Capul termostatic este acum blocat in pozitia selectata pana cand inelul de fixare este tras inapoi.

Protectia anti-inghet – Foto 4 si 5

Cand incalzirea nu este necesara si exista pericol de inghet, robinetii pot fi setati pe protectia anti-inghet, care va lasa robinetii sa se deschida daca temperatura scade sub aproximativ 6°C.

Cazanul trebuie sa ramana operational, controlat printr-un termostat de protectie anti-inghet, si sa asigure circulatia agentului termic in intreaga instalatie.

Indepartarea radiatorului din sistem – Foto 6 si 7

Pentru a indeparta un radiator este necesara utilizarea capacului de inchidere manuala oferit cu robinetul. Indepartati capul termostatic si substituiti-l cu capacul de plastic.

Inchideti robinetul manual si urmati procedura normala de demontare a robinetului de pe radiator, golind doar radiatorul, nu si intreaga instalatie.

Operarea pe timp de vara

Daca sistemul de incalzire trebuie inchis pentru o perioada mai lunga (de exemplu, in lunile de vara), este recomandat ca toti robinetii sa fie setati in pozitia complet deschis (pozitia 5).

Caracteristici tehnice

Presiunea maxima de lucru: 10 bar;
Temperatura maxima de lucru: 120°C;
Presiunea diferentiala maxima: 1.2 bar;
Presiunea diferentiala recomandata: 0.6 bar;
Interval de reglare a temperaturii: 6 – 28°C.

Citeste si Robinetii termostatati – Lux sau necesitate

Recomandări importante:

• Robinetul termostatat nu se monteaza in pozitie verticala sau inclinata, pentru o sesizare corecta a temperaturii camerei. Pozitia acceptata de producator este cea perfect orizontala.

• Robinetul termostatat nu se monteaza pe radiatoare amplasate in nise, decat daca este de constructie speciala cu senzor de temperatura la distanta, pentru ca in caz contrar, va sesiza in mod eronat temperatura din nisa, in locul celei medii din camera respectiva (Fig. 1).

• Nu se mascheaza robinetul termostatat cu perdele sau draperii. Pentru astfel de cazuri se recomanda tot termostatul cu senzor la distanta (Fig. 2).

• Nu se supune robinetul termostatat actiunii directe a razelor solare sau a altor surse care radiaza caldura in apropiere (Fig. 3).

• Nu se aeriseste incaperea fara a pozitiona capul termostatat pe gradatia care reprezinta 6°C, in caz contrar avand consumuri mari de energie termica pe perioada aerisirii.

• Nu se monteaza robinetul fara spalarea in prealabil a instalatiei de incalzire.

• Pentru inchiderea totala a robinetului, se demonteaza capul termostatic si se inșurubeaza in locul lui capacul de protectie cu care acesta este livrat.

• Capul termostatic se curata cu detergenti neutri, fara alcool, solventi sau agenti de inalbire.

Recomandari

Important de stiut

Utilizand energia termica libera provenita de la alte surse din camera, robinetul termostatat reduce consumul de energie termica produs de cazanul cu combustibil solid, asta insemnand reducerea costurilor de incalzire si in acelasi timp reducerea poluarii mediului.

Sursele de energie termica libera sunt corpurile de iluminat, aparatele electrocasnice, tehnica de calcul. Si corpul omenesc este o astfel de sursa, fiecare din noi cedam spatiului inconjurător in medie 100 W!

Concluzie

Termostatarea individuala a camerelor unei locuinte reduce costurile cu incalzirea chiar si cu 30%. In conditiile in care lemnul si derivatele din lemn se gasesc tot mai greu si la preturi din ce in ce mai mari, investitia in robinetii termostatati se justifica pe deplin.