Robineți termostatați pentru calorifere – lux sau necesitate?
Optimizarea consumului de energie termică în locuințele noastre, este strâns legată de confortul pe care dorim să-l avem în anotimpul rece.
Te regăsești adesea în situații în care dorești să stabilești o temperatură diferită în fiecare cameră a casei tale sau vrei sa reduci costurile cu încălzirea casei?
Necesitatea constantă de reglare a temperaturii este nu numai obositoare, dar implică și faptul că sistemul de încălzire pierde energie prețioasă.
Din fericire, există o soluție simplă.
Un element de prim rang este robinetul termostatat.
Montarea supapelor termostatice
Montarea supapelor termostatice la sistemul de încălzire centrală poate îmbunătăți confortul și eficiența energetică prin controlul temperaturii camerelor individual.
Acestea măsoară în permanență temperatura din camera în care se găsește și o compară cu temperatura pe care noi o dorim. Temperatură stabilită prin rotirea capului termostatic în dreptul unei anumite cifre.
Funcționarea robinetului se bazează pe un senzor special, plasat în capul de reglaj. Acesta se dilată / contractă conform creşterii respectiv scăderii temperaturii din cameră, acționând prompt ventilul de pe radiator, controlând astfel debitul de agent termic.
Până la atingerea temperaturii setate, robinetul va fi deschis la maxim.
După acel moment, se va deschide doar atât cât să permită radiatorului să cedeze căldura necesară menținerii temperaturii prereglate. Doar va suplini pierderile de energie termică pentru camera respectivă.
Dacă aveți o locuință izolată corespunzător, nu trebuie să vă mirați dacă radiatorul va fi cald doar câțiva centimetri la partea superioară. Nu e nevoie de mai multă căldură în acea cameră. Să nu uităm că pentru fiecare grad în plus, într-o cameră, vom consuma suplimentar 7-10% combustibil. Trecerea de la 20°C la 23°C va produce arderea unei cantități de lemn majorate cu 21-30%.
Citește și: Un sistem revoluționar de încălzire cu biomasă pentru locuințe
Mai jos vă prezentăm corespondența dintre temperatura din cameră și cifrele marcate pe capetele termostatice ale majorității robineților termostatați.
Avantajele utilizării robineţilor termostataţi în sistemele de încălzire centrală
În primul rând, avem o independență termică a fiecărei încăperi.
Spre deosebire de instalațiile cu reglaj centralizat, care au un singur senzor de temperatură în toată clădirea, vom putea avea, de exemplu, 24°C în baie, 22°C în living și 20°C în dormitor.
Sau fiecare își face temperatura cum doreşte în camera lui!
În al doilea rând, economia de energie – și de lemn, va fi cu 20 – 30% mai mică față de folosirea robineților cu comandă manuală.
Având în vedere prețul mediu, dar și economia de lemn datorată utilizării robineţilor termostataţi, apreciem că amortizarea costului se face într-o lună de încălzire pentru o locuință cu suprafața de 120 m2.
Capetele termostatice se montează exclusiv în poziție orizontală iar vara se țin în poziția 5.
Sistemul de încălzire CANDLE poate atinge performanța declarată numai în instalații echipate cu robineti termostatați.